De officiële clubsite

Union Royale La Louvière Centre

Stamnummer: 
213
Voorzitter: 
Mohamed Dahmane
Manager: 
Bernard Braglia
Trainer: 
Xavier Robert
Kleuren: 
groen-wit
Stadion: 
Stade Communal du Tivoli
Adres: 
Boulevard du Tivoli 80, 7100 La Louvière
Telefoon: 
064 605143

Les Loups et les Pierrots

Merkwaardige geschiedenis die van Union Sportive du Centre, dat zijn stadion had in Haine-Saint Pierre en altijd in de schaduw moest leven van de “grote” club uit de stad zelf … Royale Association Athlétique La Louviéroise. Die Koninklijke titel werd in 1937 verkregen, de club werd immers gesticht in 1912 en kreeg in 1926 het stamboeknummer 93 mee, dat in het midden van het jaar 2009 van de bondslijsten werd geschrapt, want de club legde op het einde van het seizoen 2008-09 de boeken neer na vele financiële beslommeringen … en een gewonnen Beker van België in 2003 tegen K. Sint-Truidense V.V. (3-1). Die financiële zaak lag ook aan de basis van het feit dat het seizoen 2009-2010 in de derde nationale afdeling A met 19 clubs werd gespeeld, dit na klacht van S.C. Wielsbeke … dat herinnert u zich nog wellicht !?

In het totaal speelde R.A.A. La Louvière 9 seizoenen in de eerste nationale afdeling. Het ging in 2009 een samenwerking aan met A.C. Couillet (uit de buurt van Charleroi), dat (toevallig) het stamboekummer 94 had. Er kon moeilijk van een fusie gesproken worden, maar in alle geval ging Football Couillet La Louvière in het seizoen 2009-2010 van start in “bevordering A”, in het “Tivoli stadion” ! Na twee seizoenen zat de mot er echter in en Couillet trok terug naar Charleroi om met datzelfde stamboeknummer verder te gaan als F.C. Charleroi. Op die historie gaan we niet verder in, want zéér gecompliceerd. Wel meegeven dat ze in Charleroi speelden in het stadion van Olympic … op “La Neuville”. En La Louvière ?? dat vond een andere gegadigde ! Inderdaad ! Union Royale Sportive du Centre werd gesticht in 1922, kreeg in 1926 het stamboeknummer 213 mee en de Koninklijke titel in 1975-76. De ploeg uit Haine-Saint-Pierre, net bezuiden La Louvière gelegen, kwam in de eerste helft van de 20ste eeuw lange tijd uit in de hogere reeksen van ons nationaal voetbal, tot zelfs in de eerste afdeling (de toenmalige tweede hoogste reeks). Eindigde echter laatste in “1steA” op het einde van het seizoen 1951-52, moment van de grote competitie-hervorming. Door die laatste plaats zakten “Les Pierrots” rechtstreeks naar bevordering, het jaar daarop zelfs naar 1ste provinciaal !

“Union Centre”, zoals het in de volksmond werd genoemd , vocht echter terug en klom in 1959 terug op naar de derde nationale afdeling. Niet voor lang echter, want in 1964 zat men terug in provinciale. Daarna werd het een liftploeg, na eerst toch een decennium lang in die provinciale reeksen te vertoeven. In 1988 zakte het opnieuw naar provinciale, de “Pierrots” zouden zelfs de gehele jaren negentig daar in doorbrengen, in 1997-98 zelfs in tweede provinciaal ! In het begin van de 21ste eeuw knoopte de rood-blauwe club opnieuw aan met het nationale voetbal. Ondanks enkele deelnames aan de play-offs voor promotie naar de derde afdeling, werd men telkens uitgeschakeld. De verhuis naar het “Stade Communal du Tivoli” bracht de kentering, want kampioen in bevordering D in 2007-08 … met een straat voorsprong. Meteen zat men in dezelfde derde nationale reeks (B) dan stadsrivaal R.A.A. La Louvièroise. Men werd daarna “de ploeg van 't Stad”. La Louvière, dat nog altijd de meeste en trouwste aanhangers heeft/had, leek van het voetbal verstoken te blijven als Couillet terug naar haar thuishaven verhuisde … maar er kwam, na wellicht vele onderhandelingen, een “arrangement à amiable” uit de bus !

Het “Stade Communal du Tivoli” werd, was en bleef de thuisbasis van “Union Centre” … dat het stamboeknummer 213 behield maar met Union Royale La Louvière Centre een naamaanpassing doorvoerde. Ook de kleuren ondergingen een wijziging. Het groen-wit van R.A.A. La Louvière verdween, evenals het rood-blauw van U.R.S. du Centre en werden vervangen door de blauw-witte stadskleuren … bovendien werd ook de fameuze “Wolf” in het wapenschild opgenomen, samen met de initialen “U.R.L.C.” ! Maar dat zou niet lang duren. Al zeer vlug werden de clubkleuren aangepast naar groen-wit en werd een nieuw wapenschild ontworpen met daarin “de wolf” verwerkt. Le “pierrot”, de familiare en populaire benaming van “de mus” (le moineau) ging de geschiedenis boeken in. Laat het wel duidelijk zijn dat Union Royale La Louvière Centre gèèn fusieclub is. Het gaat om een naamswijziging in de optiek om “les Louviérois” te verenigen achter eenzelfde project. Als afsluiter nog meegeven dat U.R. La Louvière Centre in het seizoen 2018-2019 afgetekend kampioen werd … 1ste - 30 - 24 - 5 - 1 - 83 - 19 - 77 punten. Men leed dus maar één nederlaag, op de laatste speeldag bij R. Wallonia Walhain C.G. (1 - 0).

Stamboeknummer 94

Dat kwam in wat vooraf gaat even ter sprake. We stelden al dat het hele verhaal daarrond te uitgebreid en te ingewikkeld is om helemaal uit de doeken te doen. Toch meegeven dat het nog altijd bestaat en nu toehoort aan … Royale Association Athlétique Louviéroise La Louvière, afgekort R.A.A.L. La Louvière. In 2017 werd stamboeknummer 94 overgekocht van R.C. Charleroi-Couillet-Fleurus, club die daarna in de anonimiteit verdwijnt. R.A.A.L. La Louvière echter kan in de 3de Klasse Amateurs reeks ‘A’ A.C.F.F. beginnen en wordt direct kampioen in 2017-2018. Men komt nu voor het tweede opeenvolgende seizoen uit in de 2de Klasse Amateurs A.C.F.F.. De clubkleuren zijn groen-wit, het wapenschild is modern, met de benaming van de club er in ... en een wel héél moderne afbeelding van een “wolf”.

Marcel Dingemans

website door GRAMMA